5/05/2012

One Drop CODE2: Nautilus

V druhé polovině roku 2011 se One Drop rozhodl znovu vložit kompletní návrh yo-ya do rukou komunity, tentokrát lidé publikovali své vlastní návrhy a poté o vítězi rozhodlo hlasováním na OD fóru. Bylo k vidění mnoho originálních i naprosto nudnych návrhů, ve všech tvarech i velikostech. Nakonec zvítězil design od známého admina Jrodrigueze, jenž vytvořil yo-yo zaměřené na soutěžní prostředí a zvládající všechny moderní styly yo-yování.



Konstrukce

Se svými rozměry (56 x 44) Code2 nepatří mezi žádné prcky, v ruce i na stringu působí dost mohutným dojmem, ale díky ostřejšímu tvaru a rozumné hmotnosti se stále jedná o dostatečně hbité yoyo. Tvar není nijak originální, najdeme ho na výrobcích Yoyoyrecreation, Yoyofactory i Clyw, ale pro využití při soutěži těžko hledat nějaký lepší. Umožňuje využít skoro celou šířku yo-ya jako catch zónu, velmi pohodlně se drží v ruce a na výbornou zvládá i horizontály.



Code2 je vybaven side effect systémem, jenž umožňuje nastavit si váhu yoya dle svých představ, použit speciální nástavce(hubstacky, či lego nástavce) a hlavně zaručuje, že si nikdy nestrhnete závit v yoyu.
Najdeme na něm i další klasické One Drop rysy - Pyramatte finish a drážky v prostřední části yoya pomáhající při grindech. U nás se Code2 dá momentálně koupit pouze v jednobarevném provedení, ale snad se k nám později dostanou nějaké velmi povedené splashe, či si dokonce obchody objednají své vlastní nabarveni. (na obrázcích je má edice z Yoyoravenu, modro-bílo-zelený acid wash s fialovým splashem)




Použité ložisko je ploché s deseti kuličkami a dle mne se jedná o nejlepší rovné ložisko v yoyo světe. Po lehkém namazání je velmi tiché, točí se plynule a dlouho a díky špičkovým materiálům má velmi dlouhou životnost.

Jako návratový systém slouží flow groove pady, jenž ze všech padu mají svými vlastnostmi nejblíže k normálnímu zasilikováni. Vydrží opravdu dlouho( v jednom yoyu je mám již 7. měsíc skoro každodenního používání), zaručují ostré bindy po celou dobu životnosti a jejich výměna je naprosto jednoduchá. Příznivá je i jejich cena, za dva páry zaplatíte okolo 60 korun.



Váha

Se základní váhou 63,5 gramu je code2 nejtěžším síde effect yoyem. S dodávanými hroty celková váha dosahuje 66,7 gramu, v tomto nastaveni se jedná o velmi stabilní yoyo s nekonečným spin timem, ale do rychlejšího pohybu se musí trochu nutit a hlavně může působit poněkud nudně. Osobně mi více vyhovuje s ultralighty, které uberou 0,7 gramu. S nimi si Yoyo udrží svojí skvělou stabilitu, o trošičku se zkrátí spin time, ale yoyo se stane hbitějším a yoyovaní s ním bude zábavnější.
Druhý model One Dropu zaměřený na soutěžení, Burnside, působí výrazně těžším dojmem, ale díky svému ostřejšímu a užšímu tvaru má výrazně vyšší hybnost a na rychlé yoyování je mnohem vhodnější.




A jak se s ním yoyuje?

Na rovinu musím říct, že z čistě výkonnostního pohledu je Code2 jasně nejlepší yoyo od One Dropu. Možná není nejoriginálnější, nejzábavnější ani nemá vlastní duši / feel,  působí spíše jako ultra přesný stroj, ale přesně to z něj dělá volbu číslo jedna na každý contest.




Excelentní stabilita, extrémně dlouhý spin, velká efektivní šířka, nastavitelná váha a universální použitelnost snad pro všechny styly. Co víc si lze od yoya přát? Vhodnost Code2 na contesty je vidět i na členech one Drop teamu, používá ho Graeme Steller, Dan Dietz na něj přešel ze svého signature yoya a Plamek s nim dokazal vyhrát mistrovství Evropy.




Jen rychle ke grindům, ty jdou díky drážkám velmi jednoduše, přechod z prstu na ruku je kvůli plynulejšímu tvaru yoya bezproblémový. Ikdyž se tu najde IRG, je bohužel dost mělké a na thumb grindy není nejlepší.

                                  



Code2 zakoupíté za cenu okolo 2 tisíc za jednobarevnou variantu, za splash si doplatite 200 korun. U nás je má skladem yoyomania.cz 




One Drop CODE2: Nautilus
Průměr 56 mm
Šířka 43,9 mm
Gap 4,6 mm
Základní váha 63,5 g
Váha s dodávanými hroty 66,7
Ložisko One Drop 10ball
Response flow groove pad
Povrch Pyramatte finish



Žádné komentáře:

Okomentovat