1/21/2013

C3 Alpha Crash x Duncan Flipside: Plasty pro rok 2013

Letošní rok se ponese ve znamení skvělých plastových modelů v ceně okolo 500 Kč, určených pro středně pokročilé i pro experty. Na OneStaru od Yoyofactory si musíme sice ještě chvíli počkat, ale čekání nám určitě dokáží bohatě vynahradit nová yo-ya od Hongkongských C3 Yoyodesign a amerického Duncanu. Obě jsou vynikající a každé uspokojí jinou sortu zákazníků.

Pozn.: V článku často zmiňuji plastová yo-ya, tím myslím různé odlévané modely(Whip, Freehand, Protostar), ne dražší, obráběné a kvalitou velmi odlišné Delrinová yo-ya



Specifikace

                                       C3 Alpha Crash                                        Duncan Flipside
Průměr(mm):                              56,5                                                       56,9
Šířka(mm):                                  43,2                                                       39
Váha(g):                                      68,5                                                       64,5

Konstrukce


Berserker je nepochybně nejpopulárnějším a nejlepším modelem od C3 a tak se výrobce rozhodl ho jednoduše přetvořit do plastové podoby. Fullsize rozměry, široký V-shape s rovnějšími okraji, ideální kombinace která dělá z Alpha Crash skvělé moderní soutěžní yo-yo. To Flipside nemá zas až tak velké soutěžní ambice, proto si vystačí s na dnešní dobu úzkým H-shapem s malou catch zonou, čímž na první pohled nejvíce připomíná Pro-Z s modspacery. Obě yo-ya se pohodlně drží v ruce, i bindy jsou bezbolestné.


V obou modelech najdeme spacery, ložisko velikosti C a silikonové k-pady. U C3 se nejedená o nic nového, ale Flipside je díky tomu prvním plastovým Duncanem, který využívá moderní návratový systém, jenž přeci jen funguje mnohem lépe než klasické Duncan stickery. Obě yo-ya jsou plně unresponsivní ihned po vybalení. U Flipsidu potěší deseti-kuličkové konkávní ložisko, licencované samotným Dif-E-Yo. Alpha nabídne pouze obyčejné Flat.

Flipside je také unikátní svými spacery, využívající nový patentovaný systém Duncanu, kdy stačí spacer otočit a můžete nasadit malé ložisko velikosti A. Párkrát si to možná vyzkoušíte, ale nakonec se většina stejně vrátí k C ložisku, se kterým yo-yo jede jednoduše lépe. Některé obchody píší, že s malým a namazaným ložiskem je Flipside responsivní a tedy vhodný pro začátečníky, ovšem moje zkušenost je jiná. Není dostatečně responsivní a vrací se jen na silné trhnutí po silném hodu, tedy pro začátečníka velmi nevhodné.




Na obou modelech najdeme plastové pogy, které nejenže zakrývají ošklivé závity a imperfekce z odlévání, ale hlavně přidávají váhu na okraje yo-ya. Pogy Flipsidu jsou stejné jako u ostatních Duncaů a tedy libovolně zaměnitelné. U Alphy se jejich sundavání striktně nedoporučuje, nejspíš by totiž nešli nasadit nazpátek či by to vyvolalo velmi silné klepání yo-ya. Pogy Alphy svádějí k horizontálním grindům, ale prohlubeň mi na to přijde příliš mělká, yo-yo z prstu snadno sklouzává a není příliš stabilní.




Váhově jsou yo-ya velmi rozdílná. Flipside s 64,5 gramy působí příjemně lehce a vzduchem pozvolna pluje, Alpha s jejími 68,5 působí tupějším dojmem typickým pro C3, pohyb je mnohem přesnější a rychlejší. I přes rozdílnou váhu je sleep time u obou modelů dost podobný(možná trochu delší u Alphy), na plastová yo-ya vysoce nadprůměrný, bez problému zvládají i dlouhá komba.

Rozdílná je i šířka gapu, u Flipside trochu užší s ostrými bindy, Alpha dosáhla úplně ideální šířky, kdy se tam vejde hned několik vrstev stringu a přitom jsou bindy pořád ještě dostatečně ostré bez prokluzování.


Zastavíme se ještě u barev. Alpha je prozatím dostupná jen v docela ucházející červené a velmi nudné šedé, snad se dočkáme i nějakých nových. Flipside je dostupný v čistě bílé a ve 3 barevných kombinacích, z nichž nejhezčí je imho žluto-oranžová.


Jak se s nimi yo-yuje?

Yo-ya jsou v mnoha ohledech naprosto srovnatelná, obě mají skvělou stabilitu, dlouhý spin, bezproblémově zvládají pomalé i rychlé yo-yování, prostě vůbec v ničem vás neomezují. Obě nepochybně patří  mezi špičku současných plastových modelů, za takovou Protostarou či Triggerem v ničem nezaostávají. Osobně bych je doporučil i jako mnohem lepší koupi než různé Magic či Aoda yo-ya v obdobné cenové kategorii.


Obě skvělá a přitom každé pro někoho úplně jiného.
Alpha s jejím tupějším feelem, širokou catch zonou a celkově nepatrně lepšími vlastnostmi ideálně splňuje požadavky yo-ya pro soutěže a funguje jako levná náhrada dražších kovových modelů.
Flipside oproti tomu vyžaduje více snahy při trefování triků, ale s celkově příjemnějším feelem je ideální volbou pokud si chcete užít pauzu od kovových yo-yí, ale nechcete se zbavit dlouhého spinu a stability. Pro mě jasně nejlepší plasťák od Duncanu s potenciálem stát se novou klasikou.

Kde koupit?

Alpha Crash je v prodeji za 450 Kč na Yoyo Store, zatím pouze v dost limitovaném počtu kusů.
Flispide stojí o 70 kč více, zase ale máte konkávní ložisko v balení navíc. Koupíte v Yoyo Store a ve Slusny.net








Žádné komentáře:

Okomentovat