8/04/2013

Test: One Drop x CLYW Summit, yo-yo dvou tváří

Summit je již druhou spoluprací severoamerických firem One Drop a Clyw ( první byl Wooly Markmont ). Vznikl za rekordně krátký čas, když Clyw team cestoval po velkých amerických contestech. Celý proces zabral pouhé dva dny, během kterých se vyrobily dva odlišné protypy, z nich se jeden vybral a hned poté se One Drop vrhl na sériovou výrobu.
I když u vzniku yo-ya bylo mnoho zkušených výrobců a jedni z nejlepších yoyoerů na světě, dva dny se přeci jen zdají jako příliš krátká doba, obzvláště když testování nového yo-ya často trvá klidně několik měsíců. Ale konec teoretických úvah, jdeme se podívat na reálné yo-yo.




Summit je kombinací Avalanche a Cascady. Z Avalanche si bere základní tvar s mohutnými okraji a typické drážky, Cascada pak přispěla větší šířkou, rozložením váhy více ke středu a hlavně Side Effect systém. Výsledkem je velké a mohutně působící yo-yo s rovnými a jasnými liniemi, které se příjemně drží v ruce.

Průměr 55,5
Šířka 46 mm





Summit se kompletně vyrábí ve One Dropu a tomu odpovídá i perfektní povrchová úprava a barvení. Pyramatte povrch je příjemný na dotyk a pěkný na pohled, na grindy průměrný. Summit je dostupný kromě spousty jednobarevných provedení i v množství různých splashí, některé runy mají Clyw barvy, některé zase One Drop a samozřejmě tu je i spousta edic dle požadavků obchodů.

Yo-yo postrádá kroužek pro pořádné thumb grindy a kvůli Side Effectům není vhodný ani na horizontální grindy.



Response systém bohužel pochází od Clywu. Proč bohužel? Snow tyry mi nikdy nepřišly nijak výjimečné co se týče výdrže či vlastností, navíc jsou dost drahé a hlavně jsou naprosto k nesehnání, nahradit se dají pouze iRpady či silikonem. One Drop Flow Groove se také nedají moc dobře nahradit(jde to kromě iRpadů také God-Tricks pady), ale jsou levnější a seženete je jednoduše v Čechách i jinde v Evropě

      
Základní váha bez Side Effectů je 64,2 gramu, což ze Summitu dělá nejtěžší yo-yo se Side Effecty. Dodává se většinou s ultralighty(2,5 g), ale kupříkladu na Slušném byly k dostání s domes(3 g). Nepůsobí nijak přehnaně těžce, ale i tak to není nic pro fanoušky nízké či střední váhy.


Ideální volba Side Effectů dost záleží na použitém ložisku. S rovným doporučuji nějaké těžší, ideálně Mini Discy či Anti-yo(oboje 4,8 g), s Centracem nějaké střední, spiky, domy či Code1, ke konkávnímu ložisku mi pak přijdou nejlepší ultralighty. 




Jak mnozí z Vás vědí, jsem velkým fanouškem One Dropů, naopak Clyw mě nechává dost chladným, přesto jsem se na Summit dost těšil. Poprvé se mi dostal do ruky ve standardním osazení, tedy s ultralighty a rovným 10-ti kuličkovým ložiskem. A stálo to úplně zaprd. Působilo neohrabaně a líně, hrozně floaty, do pohybu se muselo velmi nutit. Pro někoho toužícího po velmi relaxačním a pomalém yo-yu možná dobré, ale jinak spíše mizerné.

Obrovská změna nastala poté co jsem začal zkoušet různé kombinace ložisek a Side Effectů, nakonec mi jako nejlepší kombinace vyšly Centrac s CODE1 a konkáva s Ultralighty. S nimi se ze Summita stalo výrazně lepší yo-yo. Najednou se mnohem lépe ovládalo, reagovalo podobně bleskově a přesně jako Cascada. Do pohybu se mu chtělo samo, zvládlo jet velmi rychle aniž by yo-yera brzdilo či mu naopak utíkalo. Feel stále byl trochu floaty, ale už spíše příjemný a ne otravný jako předtím. 

Příliš jsem tomu nevěřil, vliv různých ložisek a SE je na yo-yích poznat, ale zatím jsem nikdy nezaznamenal tak obrovský rozdíl jako u Summitu. Zde to bylo opravdu skok z velké mizérie k dobrému yo-yu.

Po ostatních stránkách Summit nabízí dlouhý spin a velkou stabilitu, jak už je standardem u Clywů a One Dropů. Kvůli svým větším rozměrům a velké efektivní šířce se jednoduše trefuje na string a je velmi dobrý i při velkých pohybech kolem těla. Bohužel tyto větší rozměry překáží u techničtějších a na místo náročnějších triků.




Při správném nastavení je tedy Summit velmi dobré yo-yo, pro mě osobně nejlepší Clyw a společně s BVM2 nejspíše nejlepší volba mezi Clywi na contest(Summit používá kupříkladu Petr Kavka či Charles Haycock).
Při porovnání s One Dropy už to má trochu složitější, není dokonalý na contesty jako CODE2, ani tak příjemný a zábavný jako Cascada, Summit je spíše jejich kombinací a nabízí z každého něco.


Na začátku jsem se ptal, zda dva dny an vytvoření nebyly málo, Summit mě nakonec nezklamal, ale i tak si myslím, že ze spojení Clywu a One Dropu by mohlo vzniknout ještě něco lepšího, kdyby tomu věnovaly více času.



Poslední věcí je cena, také na půl cesty mezi One Dropem (100$) a Clywem ( 150$). Za jednobarevné zaplatíte kolem 115$(2250 Czk), za splash 135$(2650). Za 2250 se jedná o jeden z nejlevnějších Clywů a přitom je stejně dobrý či lepší než ostatní a navíc ještě nabídne Side Effecty. Tedy pro mě jasná koupě.


Summit v Čechách zakoupíte na Yoyomanii a brzo přijde nová várka i na Slušný.




.

Žádné komentáře:

Okomentovat