10/30/2013

Clyw a změna systému prodeje

Dnes dopoledne se na Facebooku objevily první zvěsti, že Clyw přestane dodávat své yo-ya do yo-yo obchodů a bude je prodávat pouze na svém e-shopu. Zprvu se to zdálo jako nesmysl, ale večer se ukázalo, že na tom bylo půl pravdy.

Celé vyjádření CLYWu najdete zde.



Clyw se za poslední 1,5 roku stal jednou z nejprodávanějších značek, jejich yo-ya se rychle vyprodávala, ikdyž patřila mezi jedny z nejdražších na trhu. Ovšem dle Chrise výsledný zisk nesplnil očekávání. Odůvodňuje to velkým počtem lidí v teamu, zaměstnanci, výdaji za kreslíře(co tak vím, práce Jasona Weeka není moc levná), vysokými výrobními náklady a velkým projektem plastového yo-ya(formy na odlévaný plast totiž stojí neuvěřitelné částky).


Padlo tedy rozhodnutí a hlavní novinky Clywu budou nějaký čas dostupné pouze přes jejich internetový obchod. Tedy Gnarwhal 2, Arctic Circle 2, Bonfire, Puffin 2 a barevné Yeti nikde jinde nekoupíte. 


Do ostatních obchodů budou dodávány jen starší modely Avalanche, Chief, BVM2, Sasquatch a naštěstí alespoň černé Yeti(mimochodem, Chris naznačil, že cena se bude pohybovat kolem 60 USD/1200 Kč).


Díky přímému prodeji se Clywu výrazně zvedne zisk z každého modelu(normální marže obchodu může být klidně 40-50%, tyto peníze teď získá přímo Clyw) a bude moci nadále živit Chrise, jeho rodinu a podporovat členy teamu.



Myslíte, že Clyw je na tom opravdu tak špatně nebo chce pouze využít příležitosti a vydělat ještě víc?


A co to znamená pro zákazníky v Čechách?

Poštovné do ČR je 17,5$(cca 350 Kč), posíláno je přes Kanadskou poštu. Myslím si, že na zásilku se bude čekat klidně přes 2 týdny. Zásilka je navíc bez sledování, může se tedy stát, že bude ležet ještě pár dní na celnici v Praze, než se vám nějaký pán celník uráčí napsat dopis a než vám dojde. O tom zda se někde ztratí ani nemluvě.

Už nebudete moci platit zastaralou dobírkou, pěkně kartou nebo Paypalem.

Navíc při nákupu z Kanady existuje vysoké riziko platby DPH, tedy 21% navíc z ceny. A vy si budete moci užít úžasné práce českých celníku na poště 120 nebo si zaplatíte vyšší částku za proclení v zastoupení.

Další otázkou je, zda se vám vůbec podaří yo-yo koupit. Release bude uzpůsoben spíše času v Severní Americe, tedy pozdě v noci či brzo ráno našeho času. A až se ráno probudíte, je pravděpodobné, že yo-ya si už rozeberou Amíci. 


Spočtěme si tedy příklad, předpokládejme cenu 145$

(145+17,5)*1,21*18,1 + různé poplatky celnici a pohybujeme se okolo 3700-4000 Kč. 


UPDATE: Díky intervenci ČNB stoupl kanadský dolar na 19,4 Kč, teda s DPH se pohybujeme na ceně 3900 - 4200 Kč

Nejžádanějším bude asi Yeti, ten vás vyjde na 1700 -1900 ( při předpokladu 50$ ceny)



Jednoduše řečeno, pokud budete chtít nový Clyw, pořádně se to prodraží, budete mít dost práce navíc a chvíli si počkáte. 

Žádné komentáře:

Okomentovat